Amvest heeft de openbare prijsvraag voor de ontwikkeling van kavel 42A op IJburg gewonnen. Het plan Jonas, ontworpen door Orange Architects, refereert aan de legende ‘Jonas en de Walvis’. Het staat voor avontuur en intimiteit en gaat over beschutting, geborgenheid en behaaglijkheid. Het ontwerp is ruimtelijk en sculpturaal. Het markante gebouw straalt robuustheid uit. De gevel is bekleed met zwarthout. De houten latten zijn gebrand, wat het hout verduurzaamt en een karakteristiek uiterlijk geeft. De binnenzijde is warm, gastvrij en spectaculair en geeft uitdrukking aan een modern en duurzaam gemeenschapsleven.

In Jonas worden 250 appartementen gerealiseerd, waarvan 40% casco-koop en 60% in het populaire middeldure huursegment. De huurwoningen worden opgenomen in de portefeuille van een van de fondsen van Amvest. In de plint op de begane grond is ruimte gereserveerd voor kantoren, horeca, een filmzaal en een gemeenschappelijke huiskamer. Aan de voorzijde van het gebouw ligt een openbaar plein dat wordt begrensd door een houten ‘rots’ met trappen. Deze rots, die tevens de ingang van de parkeergarage is, fungeert als driedimensionale speelplek en kan tevens dienst doen als tribune bij evenementen en voorstellingen. Het plein wordt voltooid met een informele groenplek en (in de zomer) een stadsstrand.

Voor Jonas fungeer ik als project assistent. Graag draag ik mijn steentje bij bij alle voorkomende zaken die spelen bij het organiseren, informeren, notuleren, van de projectteams. Zo’n duurzaam project als Jonas (BREEAM) spreekt mij bijzonder aan en maakt mijn werk nog leuker en waardevoller.

Project Assistent